Gratis verzending vanaf  75,00 in NL & BE
binnen 2 dagen verzonden!

De geheimen van zelfliefde….

Ontwerp zonder titel 2 
(Fotograaf: Landa Penders Model: Juliette Siemons)

In deze blog schrijft Carine (ervaringsdeskundige in het bewandelen van het pad van zelfliefde) waardevolle inzichten en gouden tips als het gaat om zelfliefde.

Zelfliefde en zelfbescherming

Opgegroeid in een gezin waar we vooral bezig waren met ratio, werd ik beloond voor mijn denkkracht en goede prestaties op school. Dus als je mij jaren geleden had bevraagd over zelfliefde, had ik je waarschijnlijk bevreemd aangekeken. Ik kom van ver. Voor mij stond de term zelfliefde gelijk aan egoïsme. En egoïsme, zo werd me al vroeg ingeprent, is slecht.

Herkenbaar?

Inmiddels weet ik beter. Ik denk dat er velen met mij zijn die niet zijn opgegroeid met spiritualiteit en bewustwording die we vandaag de dag kennen. We zitten soms zo vast in deze dualistische wereld dat de verbinding met onszelf ver te zoeken is. Hoe mooi zou het zijn als we allemaal wat dichter bij onszelf konden komen en wat meer liefde voor onszelf kunnen voelen? Zou deze vorm van liefde zich niet verspreiden als een olievlek naar andere delen van ons leven? Je zou kunnen stellen dat als iedere ziel het innerlijk werk doet en de liefde in zichzelf vindt, de wereld een stukje mooier wordt. Zelfliefde is allesbehalve egoïstisch.

Op het pad van heling, word je steeds bewuster van het feit dat jij zelf je eigen grootste vijand bent. Je haalt jezelf naar beneden en je wijst jezelf af. ‘Ik doe het niet goed’, is de stem die op geniepige wijze steeds maar terugkomt. We bekijken onszelf kritisch in de spiegel en zien alleen maar onze imperfecties. Je gaat geloven dat wat je hoort en ziet de werkelijkheid is.

Als je je ontdoet van ruis, stil bent, mediteert of door het bos loopt en je bewuster bezig bent met gewaarwording, leer je steeds beter die kritische stem te herkennen als ‘maar’ een gedachte. Het is een oude overtuiging uit je opvoeding van kritische ouders of een kritisch schoolsysteem, of zelfs een stem die al vele generaties mee gaat. Maar lieverd, je bent niet slecht, minderwaardig, fout of .. (vul maar in). Het is een gedachte en als je dat doorziet, kan je ervoor kiezen om deze gedachte te geloven, of niet.

In onze vroege jeugd hebben we allemaal geleerd om onszelf, onze kwetsbaarheid, die pure zuiverheid die we zijn, te beschermen. We wilden niet gekwetst worden. Uit zelfbescherming heb je lagen van aangepastheid en conformatie gecreëerd waar (bijna) niemand onderdoor kan kijken. Het is je eigen imkerpak in een vijandige stekende omgeving die je scheidt van de wereld om je heen. Steeds meer van jezelf ben je gaan wegstoppen onder die beschermingslagen.

Eigenlijk was dat je eerste vorm van zelfliefde. Uit zelfliefde heb je jezelf niet willen laten kwetsen. En dat is zo puur en mooi, als je het mij vraagt. We identificeren ons nu met deze buitenlaag en doen ons stoerder, vrolijker, zakelijker, vriendelijker voor naar de buitenwereld. Soms zijn die lagen zo hardnekkig dat we er zelf niet eens meer onder kunnen ‘kijken’ en voelen. We zijn verwijderd geraakt van onszelf.

Het vraagt moed om jezelf met een nieuwe bril te bekijken. Onder jouw beschermingslagen zit een mooi en puur wezen. Het is je zuivere aanwezigheid. Vrolijk, stoer, zakelijk; dat is niet wie we werkelijk zijn. Wij zijn die zuivere aanwezigheid daaronder. Een puur hart vol met liefde. Je hoeft niet hard te werken, je hoeft niet je best te doen en je hoeft het ook niet te weten. Je mag gewoon zijn. En dat is goed genoeg.

Probeer het maar eens. Kijk maar eens in de spiegel en probeer je kritische stem gewaar te worden. Of beluister je gedachtes over jezelf eens heel bewust. Het kan even pijn doen als je merkt hoezeer die stem je naar beneden haalt. Maar wees ook mild tegen deze stem. Zie dit als de stem van je zelfbescherming, wat dus in zekere zin ook liefde is. Je kiest er nu in liefde voor om deze stem niet te geloven.

Je mag vertrouwen op je zuivere intentie. Vergeef jezelf voor je ‘fouten’. Onder deze ‘fouten’ zit ook een zuivere intentie. Onderzoek dat maar eens. Doe je ‘onaardig’ tegen je buurvrouw, dan doe je dat wellicht om jezelf of een dierbare te beschermen. In die bescherming zit liefde. Drink of eet je te veel? Wellicht doe je dit om een behoefte op te vullen. Ook dit doe je uit liefde voor jezelf. En wil je er iets veranderen? Bekijk jezelf dan eerst met deze liefdevolle bril. Oordelen of hard zijn naar jezelf maakt dat je je alleen maar slechter gaat voelen en verder van jezelf verwijderd raakt.

Het is oké, lieverd. Je bent helemaal oké zoals je bent. Als je eenmaal begint in te zien dat die oordelen over jezelf je afhouden van je zuiverheid, kan je jezelf met andere ogen bekijken. Je mag een diepe buiging voor jezelf maken. Laat het maar stromen. Je bent liefde.

Oefening 

Ga voor de spiegel staan en bekijk jezelf. Wat zie je? Wie zie je? Probeer bewust te luisteren naar je gedachten. Zijn deze gedachten oordelend? Probeer dan eens ‘met zachte ogen’ te bekijken. Kijk eens goed in je eigen ogen. Zie je de kleur? Zie je die zuiverheid? Kan je jezelf toestaan om iets liefs te zeggen tegen jezelf? Begin maar klein als je het onwennig vindt.

Als je jezelf aanleert om tijdens, voor of na het tandenpoetsen of opmaken even de tijd te nemen om echt naar jezelf te kijken, jezelf te begroeten en jezelf te waarderen, zal het iedere keer een stukje makkelijker gaan.

Ik wens je veel liefde.

Carine

Je kan Carine hier op insta volgen. Lieve Carine, Namaste, en dank voor jouw mooie wijze woorden.

Schrijf je hier in en ontvang een kortingscode van 10%

Wij houden je op de hoogte van onze leukste SALES, nieuwe producten en andere magische en inspirerende events of workshops.

Je naam(Vereist)
JE WINKELMANDJE
  • No products in the cart.