Gratis verzending vanaf  75,00 in NL & BE
binnen 2 dagen verzonden!

16 signalen dat je hoogsensitief bent

HSP, hoogsensitief, hooggevoeligheid… Waarschijnlijk heb je de term al wel eens voorbij horen komen en wil je nu wel eens weten wat het inhoudt en of jij ‘het ook bent’. Misschien heeft iemand je er zelfs op gewezen omdat ze bepaalde kenmerken bij je herkennen. Ondanks dat hoogsensitiviteit zich in detail bij elke persoon anders kan uiten (iedere persoon is immers anders) zijn er ook veel kenmerken die wel overeenkomstig zijn.

In de basis betekent hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit: het vermogen hebben om meer prikkels waar te nemen en deze prikkels dieper te verwerken dan een niet-HSP.Dat is geen kwestie van oefenen – nee, je hersenen werken daadwerkelijk anders. En deze twee basiskenmerken van hoogsensitiviteit leiden er uiteindelijk toe dat je het leven anders ervaart. Hieronder geef ik je een voorbeeld van een aantal signalen die heel herkenbaar zijn voor HSP (Hoog Sensitieve Personen).

Herkenbare situaties voor HSP

 1. Je ervaart het leven intens. Jouw leven bevat hoge pieken en diepe dalen.
 2. De emoties van anderen raken jou diep. Je leeft intens mee met je omgeving.
 3. Je bent je, veel meer dan anderen, bewust van subtiele signalen in je omgeving.
 4. Oog voor detail is dan ook een van jouw kwaliteiten.
 5. Zodra jij een ruimte in komt word je je bewust van de sfeer of stemming die er hangt.
 6. Je voelt je opgejaagd wanneer je veel dingen in een korte tijd moet doen.
 7. Zodra er tijdens een activiteit op je vingers wordt gekeken presteer je minder goed.
 8. Als je een activiteit met veel prikkels hebt gedaan (bijv. naar de bioscoop of het zwembad bent geweest) dan heb je daarna even de tijd nodig om ‘bij te komen’. Je vindt het dan niet fijn om direct met mensen in gesprek te gaan.
 9. Je kunt emotioneel uitgeput zijn na het kijken van een film met veel actie of emotie.
 10. Je wordt hangry zodra je niet op tijd eet.
 11. Jij geeft diep om het geluk en plezier van anderen. Zoveel, dat het soms zelfs voor gaat op jouw eigen behoeften.
 12. Je hebt interesse in spirituele onderwerpen, zingeving, levensvragen en/of bewustwording.
 13. Wanneer je je in een groep bevindt zie je al snel de dynamieken en relaties tussen personen.
 14. Jouw lichaam geeft sneller stresssignalen af dan bij de gemiddelde persoon.
 15. Jij legt de lat hoog. Niet per se omdat je perfectionistisch bent – maar omdat je de mogelijkheden ziet en het beste voor iedereen eruit wilt halen.
 16. Jij ziet het direct wanneer een ander niet zo lekker in zijn vel zit. Soms zelfs nog voor de ander het zelf door heeft.

Als jij je in veel van deze signalen herkent zou ook jij best wel eens tot de 15-20% van de bevolking kunnen horen die hoogsensitief zijn. Dat kan fijn zijn om te weten, want zo leer jij weer meer over jezelf, je voorkeuren, kwaliteiten en patronen. En als je daar dan vragen over hebt kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een HSP coach in de arm te nemen, of een HSP cursus te volgen. Wil je nog eens verder kijken naar de kenmerken van HSP en testen of jij hoogsensitief bent? Check dan eens de uitgebreide HSP test waardoor je er niet alleen achter komt of jij hoogsensitief bent, maar ook hoe goed jij al met je sensitiviteit om kunt gaat.

Door: Denise Wagner-Joosse, coloryourlifecoaching.nl, denise@coloryourlifecoaching.nl

The Spirit junkies hebben speciaal een setje voor gevoelige en overprikkelde kinderen samengesteld. Uiteraard zijn deze steentjes ook geschikt voor volwassenen. Ben je benieuwd naar het setje? Klik dan hier!

Schrijf je hier in en ontvang een kortingscode van 10%

Wij houden je op de hoogte van onze leukste SALES, nieuwe producten en andere magische en inspirerende events of workshops.

Je naam(Vereist)
JE WINKELMANDJE
 • No products in the cart.