Gratis verzending vanaf  75,00 in NL & BE
binnen 2 dagen verzonden!

Adem in adem uit, gebruik je adem voor meer rust en ontspanning.

Wist jij dat

  • Mensen in deze tijd chronisch te veel ademen.
  • De ademhaling wordt aangestuurd door het autonome zenuwstel.
  • 70% van de afvalstoffen in je lijf voer je af door je adem.
  • Elke cel in jouw lichaam afhankelijk is van hoe jij ademt. Adem is levensenergie en hoe jij ademt beinvloedt dus hoe het met jou gaat.
  • Je zo’n 21.600 keer per dag in en uit ademt.

Misschien hoor je de laatste tijd ook steeds vaker over adem, breathwork, ademwerk, ademcirkels etc. Adem is het nieuwe yoga wordt ook wel gezegd. Maar wat is dat dan? Waarom al die ophef over iets wat je van nature de hele dag door al doet? Waarom zoveel aandacht voor iets wat onbewust de hele dag toch al goed gaat?

Nou, precies daarom… Gaat het wel zo goed, dat ademen? Of is je adempatroon misschien wel verbonden met klachten die je ervaart? Of zou je, door bewuster te ademen, die klachten misschien wel kunnen verminderen of helemaal verhelpen? Als dat toch zo zou zijn zou het op z’n minst de moeite waard zijn om je er eens in te verdiepen.

Tegenwoordig ademt een volwassen persoon zo’n 12 liter per minuut. Fysiologisch heb je maar 5 liter nodig per minuut. Een chronisch over-ademen dus. Stress verhoogt je ademfrequentie, maar een hoge ademfrequentie verzorgt ook een stressreactie. Een vicieuze cirkel.

Is het niet een bijzondere gedachte, dat elke cel in jouw lichaam afhankelijk is van hoe jij ademt? Letterlijk is ademen het eerste wat je doet wanneer je als baby op deze aarde geboren wordt. En met het uitzuchten van de allerlaatste ademteug verlaat je ook het leven. Daar tussenin gaat het ogenschijnlijk als vanzelf. De adem wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelsel. Dat betekent dat het onbewust en vanzelf gaat, net als je darmen, je hormoonhuishouding en je hartslag. Maar de adem is het enige autonome systeem waar je wél invloed op kan uitoefenen. Je kan niet tegen je darmen zeggen ‘hé ga eens verteren’ of tegen je hormonen ‘hé doe eens stabiel’. Maar de adem kan je wel bewust sturen waardoor je ook je hele systeem tot rust kan brengen. Of andersom, vanuit ontspanning juist kan verkwikken of vitaliseren waardoor je meer energie ervaart.

Verbonden adem

Maar naast dat er op adem bewustzijn veel te winnen is met het dagelijks tempo en volume van je adem kan je de adem ook inzetten op een andere laag. Dat kan tijdens een bewust verbonden adem sessie waar je werkt met een specifieke ademtechniek. Door je in- en uitadem met elkaar te verbinden komt er meer zuurstof in het lichaam. Geblokkeerde energie, die op celniveau in jouw lichaam ligt opgeslagen (denk aan emoties, stress, spanning, traumatische ervaringen), kan vrijkomen en worden losgelaten. Door onder begeleiding te ademen, bewust aanwezig te blijven in alle sensaties in jouw lichaam en te ontspannen in dát wat je voelt, kun je die opgeslagen spanning loslaten. Een sessie duurt zo’n 2 uur. We nemen eerst even de tijd voor een kennismaking en onderzoeken samen wat het is waar jij in de ademsessie aandacht aan wilt besteden. Je zet bewust een intentie voor de sessie en ik leg je uit wat we gaan doen. Daarna volgt het actieve deel waarin jij op een matje ligt en ik je begeleid met muziek, aanraking, trigger points en veel liefde. Ik vertrouw op de intelligentie van jouw lichaam en gebruik mijn ervaring en intuïtie om jou daarin te begeleiden. Na het actieve deel is er tijd voor ontspanning en integratie. Je ervaart een diepe rust en ontspanning en dat wat je hebt meegemaakt tijdens het actieve deel krijgt ruimte om te integreren. Daarna hebben we nog even tijd om na te bespreken hoe je het hebt ervaren.

Mensen ervaren een verbonden ademsessie als magisch, transformerend, helend, of diep koesterend. Een bijzondere ervaring is het zeker. Het kan een ware transformatie zijn en er wordt ook wel gezegd dat een ademsessie gelijk kan staan aan een jaar psychotherapie. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat ademwerk voor mij heel helend en verhelderend is geweest en dat ik me bevoorrecht voel dat ik mensen in dit proces in mijn praktijk mag begeleiden.

Je kunt een ademsessie 1 op 1 ervaren óf in een kleine groep, een Ademcirkel. Het proces en de techniek is hetzelfde. De kracht van het ademen in een groep is dat je met elkaar een energieveld neerzet wat elkaar versterkt. Ook geeft het samen ademen een gevoel van verbondenheid en diepe herkenning van thema’s die voor iedereen uniek voelen en tegelijkertijd universele thema’s zijn. Dat schept een band.

Dit jaar begeleid ik meerdere ademcirkels in Baarn en Haarlem, én ik heb specials in kleine groepen onder de naam Adem met Eva, die worden gehouden in de heerlijke winkel van the Spirit Junkies.

Ook kan je de adem ervaren tijdens het jaarprogramma voor vrouwen- Flow your life. Daarin volgen we de seizoenen van de natuur en komen we gedurende het jaar 4 dagen en 4 avonden samen. De verbonden adem speelt hierin een grote rol, samen met yoga, lichaamswerk, sharing circles, de natuur, bewegen, vertragen, en nog veel meer activiteiten, ceremonies en rituelen. Echt een jaar voor de vrouw die zich wil verdiepen in haar eigen proces, en dat niet alleen wil doen, maar juist daarin de kracht wil ervaren van het samenkomen met een groep vrouwen. Dat deden vrouwen vroeger vaker, en in andere culturen zie je het nog steeds. Maar in onze westerse wereld zijn we daarvan vervreemd. Dat mogen we weer terugvinden, die kracht van vrouwen die met elkaar verbinden is magisch. We starten in de lente op 24 maart.

Wil je niet wachten en nu alvast beginnen?

Ik wil je graag alvast een kleine oefening meegeven om jouw eigen systeem tot rust te brengen. Je kunt deze doen voordat je gaat slapen, of na een drukke werkdag om tot rust te komen. Zorg dat je ergens lekker ontspannen zit, en even niet gestoord wordt. Adem eens vol in en zucht (met geluid ‘he-he’) even helemaal uit. Adem nu in 4 tellen in door je neus in en in 6 tellen uit door je mond. Daarbij houd je je lippen alsof je door een rietje blaast. Herhaal 3 keer. Adem dan weer 4 tellen in door je neus, en nu in 8 tellen uit door je mond, door dat denkbeeldige rietje. Herhaal 3 keer. Adem weer 4 tellen in door je neus, en nu in 10 tellen uit door je mond. Deze mag je ook 3 keer herhalen voor jezelf. En voel dan eens na in je lijf, hoe voelt het nu? Voel je meer ontspanning?

www.evakoenders.nl/ademwerk

www.evakoenders.nl/agenda

Schrijf je hier in en ontvang een kortingscode van 10%

Wij houden je op de hoogte van onze leukste SALES, nieuwe producten en andere magische en inspirerende events of workshops.

Je naam(Vereist)
JE WINKELMANDJE
  • No products in the cart.